Grefa de os

GREFA OSOASĂ SAU IMPLANTUL DE OS

CE ESTE O GREFĂ OSOASĂ ȘI DE CE AȘ AVEA NEVOIE DE O OPERAȚIE DE GREFĂ OSOASĂ?

Din cauza îmbătrânirii, a pierderii dinților, a unui traumatism anterior, a unei patologii (chisturi sau tumori) sau ca urmare a unei malformații congenitale, cum ar fi buza sau palatul despicătură, este posibil să nu existe os suficient pentru plasarea unui implant dentar.

În astfel de cazuri, se va efectua o grefă osoasă pentru a crește cantitatea și calitatea osului disponibil pentru a permite plasarea cu succes a implantului.

Grefa osoasă este un termen atotcuprinzător care se poate referi la conservarea alveolei, creșterea crestei sau ridicarea sinusurilor.

În funcție de situație, grefa osoasă se poate pune:

  • Momentul îndepărtării dinților;
  • Cu câteva luni înainte de plasarea implanturilor dentare pentru a permite o vindecare adecvată și pentru a optimiza estetica;
  • În același timp cu plasarea implantului.

Cel mai frecvent, grefele osoase sunt recoltate din alte zone ale corpului pacientului, de obicei din interiorul gurii, cum ar fi în partea posterioară a maxilarului inferior sau la nivelul bărbiei. În cazurile de pierdere osoasă severă, osul poate fi recoltat din alte zone, cum ar fi șoldul, partea inferioară a piciorului (tibia) sau partea exterioară a craniului. 

Alte opțiuni pentru grefa osoasă includ:

  • Os sintetic derivat din alte specii
  • Os alogen, care este os sterilizat provenit de la o persoană care și-a donat osul în acest scop

CUM TRATAȚI ACESTE AFECȚIUNI?

La consultația inițială, Dr. Mihail Radzichevici va face o anamneză completă, va efectua o examinare amănunțită și va analiza orice radiografie sau tomografie computerizată pe care medicul dentist sau medicul de familie ar fi putut să o organizeze. El vă va sfătui dacă sunt necesare investigații suplimentare.

Dr. Mihail Radzichevici vă va explica opțiunile de gestionare chirurgicală a afecțiunii dumneavoastră și va discuta în profunzime despre procedură și orice riscuri asociate. De asemenea, vă va sfătui la ce să vă așteptați în perioada postoperatorie.

UNDE VA AVEA LOC OPERAȚIA DE GREFĂ OSOASĂ?

Procedurile minore de grefă osoasă, în special cele care au loc în momentul îndepărtării dinților, pot fi efectuate sub anestezie locală cu injecții pentru a amorți dinții, gingiile și structurile din apropiere, astfel încât să nu simțiți niciun disconfort.

Procedurile mai complicate sunt efectuate în spital, sub anestezie generală. Veți dormi pe toată durata procedurii. Veți fi internat în ziua intervenției și, de obicei, veți fi externat în aceeași zi sau a doua zi, după ce Dr. Mihail Radzichevici vă va examina.

CÂT DUREAZĂ RECUPERAREA DUPĂ O OPERAȚIE DE GREFĂ OSOASĂ?

După procedură, Dr. Mihail Radzichevici vă va oferi instrucțiuni specifice privind îngrijirea dumneavoastră postoperatorie. 

De asemenea, vi se va da orice rețetă pentru antibiotice, analgezice sau apă de gură. 

Veți primi un apel telefonic de urmărire din partea Dr. Mihail Radzichevici sau a personalului său a doua zi după operație. Dacă rămâneți în spital, Dr. Mihail Radzichevici va continua să vă consulte zilnic până la externare.

Câteva considerații generale pentru perioada imediat după orice intervenție chirurgicală sunt:

  • Odihniți-vă la domiciliu după operație.
  • Nu conduceți vehicule, nu faceți exerciții fizice active și nu folosiți utilaje până când vi se recomandă.
  • Luați-vă câteva zile libere de la serviciu, școală sau alte îndatoriri, după cum vi se recomandă.
  • Nu beți băuturi alcoolice în timp ce luați analgezice sau antibiotice.
  • Nu fumați după operație.

Durerea poate fi minoră la unele persoane și mai mare la altele. Dr. Mihail Radzichevici vă va prescrie calmarea adecvată a durerii.

Umflarea apare aproape întotdeauna după operație și poate varia de la foarte mică la severă. Majoritatea umflăturilor durează patru până la cinci zile pentru a dispărea complet. Se recomandă împachetări cu gheață pentru a reduce umflarea și pentru a ușura durerea și disconfortul.

Gingiile pot supura ușor sânge timp de o zi după operație. Aplicați presiune pe zona de sângerare mușcând ușor, dar ferm, o bucată de tifon de bumbac. Presiunea ajută la oprirea sângerării și se va forma un cheag de sânge.

Se sugerează o dietă moale timp de o săptămână după operație. Dr. Mihail Radzichevici vă va oferi o listă de alimente recomandate.

O întâlnire de urmărire postoperatorie este programată, de obicei, la o săptămână după procedură, cu excepția cazului în care se recomandă altfel.

Dr. Mihail Radzichevici vă va furniza, de asemenea, un număr de contact în caz de urgență, dacă aveți nelămuriri. Nu ezitați să îl contactați.

10 întrebări și răspunsuri frecvente în operațiile pentru implant grefă osoasă

Răspuns: O grefă osoasă este un fragment de os sau alte materiale sintetice, cum ar fi materialul biocompatibil, care este folosit pentru a umple defectele osului sau pentru a asigura stabilitatea implantului.

Grefele osoase sunt recoltate din alte zone ale corpului pacientului, de obicei din interiorul gurii, cum ar fi în partea posterioară a maxilarului inferior sau la nivelul bărbiei.

În cazurile de pierdere osoasă severă, osul poate fi recoltat din alte zone, cum ar fi șoldul, partea inferioară a piciorului (tibia) sau partea exterioară a craniului pentru a oferi un punct de ancorare.

Răspuns: Grefa osoasă poate ajuta la regenerarea osului și la creșterea stabilității implantului, astfel încât acesta să poată suporta forța masticației. De asemenea, poate ajuta la prevenirea pierderii țesutului conjunctiv și poate ajuta la menținerea formei și funcționarii maxilarelor.

Răspuns: Durata intervenției chirurgicale variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi dimensiunea defectului și tipul grefei. În general, o intervenție chirurgicală poate dura intre 45 de minute și o oră.

Răspuns: Complicațiile unui implant de grefă osoasă includ infecții, durere, sângerare, reacții alergice și necroza țesutului.

Răspuns: Da, există posibilitatea că grefa osoasă să nu se lipsească, datorită factorilor precum creșterea neuniformă a osului, infecția, durerea și sângerarea.

Dacă grefa osoasă nu se lipește, poate fi necesară o intervenție chirurgicală suplimentară pentru a corecta problema.

Răspuns: Riscurile unei intervenții chirurgicale pentru grefa osoasă includ infecții, durere, sângerare, reacții alergice, necroza țesutului și necroza grefei.

Răspuns: Simptomele unei infecții după o intervenție chirurgicală de grefa osoasa includ durere, inflamație, febră, greață și vărsături.

Răspuns: O proteză osoasă este un implant artificial care se folosește pentru a umple defectele osoase și pentru a oferi stabilitate implantului.

Răspuns: Avantajele unei grefe osoase includ creșterea stabilității implantului, regenerarea osului și reducerea riscului de inflamație și infecție. De asemenea, poate ajuta la menținerea formei și funcționarii maxilarelor.

Mai multe informații despre grefa osoasă sau implant de os găsiți și aici sau puteți reveni pe prima pagină.

Au fost utile informațiile despre grefa osoasă?

Tipuri de operații

Chirurgie dentoalveolară

Detalii

Îndepărtarea maselelor de minte

detalii

Patologie orală

Detalii

Ce spun clienții noștri despre grefa osoasă

Operația pentru implant de os la maxilar a fost cu recuperare rapidă și fară complicații. Am fost foarte mulțumit de operația mea și de rezultatele obținute și recomand pentru această procedură tuturor persoanelor care au nevoie de intervenții chirurgicale la maxilar pe doctorii Mihail Radzichevici și Natalia Rusu-Radzichevici.

Ioana Petrovici

Implant grefa osoasa