Chirurgie ortognatică.

Chirurgie ortognatică

CE ESTE CHIRURGIA ORTOGNATICĂ?

Chirurgia ortognatică se efectuează asupra maxilarelor pentru a le pune în opoziție corectă. Orthognathic înseamnă literalmente „maxilare drepte”. Acest lucru va îmbunătăți capacitatea unei persoane de a mesteca și de a vorbi. Intervenția chirurgicală poate îmbunătăți, de asemenea, aspectul facial. 

De obicei, este efectuată împreună cu un tratament ortodontic (aparat dentar) pentru a alinia și îndrepta dinții.

CÂND ESTE INDICATĂ CHIRURGIA ORTOGNATICĂ?

Simptomele și semnele care pot indica necesitatea unei intervenții chirurgicale ortognatice includ probleme cu următoarele:

  • Mestecatul sau mușcarea alimentelor;
  • Vorbirea neclară;
  • Dureri la nivelul maxilarului;
  • Aspect facial dezechilibrat;
  • Uzura inegală sau rapidă a dinților;
  • Mușcătură deschisă (spațiu între dinții frontali superiori și inferiori atunci când gura este închisă);
  • Bărbia care se retrage;
  • Maxilar proeminent;
  • Incapacitatea de a face ca buzele să se întâlnească fără efort;
  • Respirație bucală cronică cu gură uscată și gingii inflamate;
  • Apnee în somn (probleme de respirație în timpul somnului, cum ar fi sforăitul).

CUM TRATAȚI ACESTE AFECȚIUNI?

La consultația inițială, Dr. Mihail Radzichevici va întocmi un istoric complet, va efectua o examinare cuprinzătoare și va analiza orice radiografie pe care medicul dentist sau ortodontul dumneavoastră ar fi putut-o organiza. El va face scanări sau mulaje ale dinților dumneavoastră.

Dr. Mihail Radzichevici vă va explica opțiunile de gestionare chirurgicală a afecțiunii dumneavoastră și va discuta în detaliu despre procedură și orice riscuri asociate. De asemenea, vă va sfătui la ce să vă așteptați în perioada postoperatorie.

CE PRESUPUNE CHIRURGIA ORTOGNATICĂ?

Dr. Mihail Radzichevici va tăia cu atenție oasele și va muta maxilarul (maxilarele) după cum este necesar. De exemplu, un maxilar mic poate fi alungit, sau un maxilar mare poate fi redus în dimensiune. Inciziile se fac, de obicei, în interiorul gurii, astfel încât nu apar cicatrici pe față.

Odată ce maxilarele sunt plasate în poziția dorită, acestea sunt fixate permanent cu mici plăci osoase și șuruburi din titan.

În funcție de complexitatea cazului, intervenția chirurgicală poate dura de la o oră (pentru o singură intervenție la nivelul maxilarului) până la patru ore (sau mai mult în unele cazuri) pentru intervenții combinate la nivelul maxilarului superior și inferior.

UNDE VOI FACE OPERAȚIA ORTOGNATICĂ?

Aceste proceduri sunt efectuate în spital, sub anestezie generală. Veți dormi pe toată durata procedurii. Veți fi internat în ziua intervenției și, de obicei, veți fi externat la 2-3 zile după aceea, după ce veți fi examinat de Dr. Mihail Radzichevici.

CÂT DUREAZĂ RECUPERAREA DUPĂ OPERAȚIE?

Trebuie să mențineți o dietă moale, care nu se mestecă, pentru o perioadă de timp după operație. De asemenea, va trebui să evitați sporturile de contact după operație. Aceasta este de obicei timp de patru-opt săptămâni pentru a permite suficient timp pentru vindecarea oaselor. 

Umflarea este normală după o operație ortognatică și, de obicei, se stabilizează într-o perioadă de câteva săptămâni.

Dr. Mihail Radzichevici poate aplica elastice la aparatul dentar pentru a vă ghida dinții și pentru a reeduca mușchii maxilarului după operație. Aparatul dvs. dentar poate rămâne timp de câteva luni după operație.

El vă va explica orice instrucțiuni postoperatorii specifice relevante pentru leziunea dumneavoastră la consultație și din nou după operație.

10 întrebări și răspunsuri pentru Chirurgie ortognatică

Răspuns: Chirurgia ortognatică este o ramură specializată a chirurgiei maxilo-faciale care se concentrează pe corectarea anomaliilor faciale și scheletice, cum ar fi maxilarul și mandibula, prin intermediul procedurilor chirurgicale.

Răspuns: Chirurgii ortognatici pot corecta anomaliile maxilare și mandibulare, cum ar fi deviațiile maxilare, deformările maxilare și mandibulare, precum și abaterile dento-maxilare.

Răspuns: Beneficiile chirurgiei ortognatice includ îmbunătățirea funcției masticatorii, îmbunătățirea aspectului facial, îmbunătățirea respirației, îmbunătățirea igienei orale și ameliorarea durerii.

Răspuns: Riscurile chirurgiei ortognatice includ infecția, sângerările, hematomul, încetinirea vindecării osoase și apariția complicațiilor postoperatorii.

Răspuns: Opțiunile de tratament pentru chirurgia ortognatică includ chirurgia cu laser, chirurgia minim invazivă, chirurgia endoscopică și chirurgia deschisă.

Răspuns: Exemple de proceduri chirurgicale ortognatice includ închiderea spațiilor dentare, repoziționarea maxilarului și mandibulei, îndreptarea arcadei dentare, chirurgia reconstructivă facială și chirurgia estetică facială.

Răspuns: Unele complicații posibile după o operație de chirurgie ortognatică includ sângerările, infecțiile, durerea, sensibilitatea dinților și apariția cicatricilor.

Răspuns: Înainte de chirurgia ortognatică, este important să mănânci un regim alimentar sănătos, să bei suficientă apă, să faci exerciții fizice regulate și să te odihnești bine.

Răspuns: Recomandările pentru îngrijirea postoperatorie după chirurgia ortognatică includ folosirea unei perii de dinți moi, evitarea alimentelor tari și a băuturilor carbogazoase, evitarea fumatului și a alcoolului, și evitarea exercițiilor fizice intense.

Răspuns: Complicațiile pe termen lung ale chirurgiei ortognatice includ schimbări în funcția masticatorie, sensibilitatea dinților, încălcarea relațiilor interdentare, durerea facială cronică și complicațiile estetice.

Mai multe informații despre chirurgie ortognatică găsiți și aici sau puteți reveni pe prima pagină.

Au fost utile informațiile despre chirurgie ortognatică?

Tipuri de operații

GREFA OSOASĂ SAU IMPLANTUL DE OS

Detalii

Îndepărtarea maselelor de minte

Detalii

Implanturi dentare

Detalii

Ce spun pacienții noștri despre chirurgie ortognatică

Diferența dintre prețul din Romania și Republica Moldova pentru această operație este foarte mare.

M-am operat la Chișinău și am făcut o economie substanțială. Mulțumesc medicilor Natalia și Mihail pentru aceasta operație.

Paula Strat

Operație ortognatică