Patologie orală

Patologie orală

Patologia orală se referă la orice boală care afectează gura și structurile asociate, cum ar fi buzele, palatul, maxilarele, limba și gingiile. 

Diferitele țesuturi și anatomia complexă a regiunii capului și a gâtului fac ca diagnosticarea exactă a patologiei să fie o provocare clinică și, adesea, pacienții sunt trimiși la un chirurg specializat în chirurgie orală și maxilo-facială pentru a examina, investiga, diagnostica și coordona managementul patologiei.

Cea mai gravă boală a gurii este cancerul oral, iar orice leziune care se dovedește a fi malignă (canceroasă) trebuie să fie îndepărtată chirurgical. 

Leziunile benigne (necanceroase) care este puțin probabil să dispară cu timpul sunt, de asemenea, îndepărtate chirurgical. Aceasta include leziuni precum chisturile, care sunt saci plini de lichid care pot duce la umflături, durere și infecții. Chisturile pot, de asemenea, să crească în dimensiune, să afecteze dinții din apropiere și să provoace distrugerea osului maxilarului.

Sala de operatie

CUM SE TRATEAZĂ BOLILE GURII?

La consultația inițială, Dr. Mihail Radzichevici va întocmi un istoric complet, inclusiv factorii de risc, va efectua o examinare de screening pentru cancerul oral, al capului și al gâtului și va aranja investigațiile corespunzătoare.  

Investigațiile pot include analize de sânge, biopsie a nodulului sau a leziunii sub anestezie locală și imagistică, cum ar fi evaluarea cu ultrasunete, radiografii dentare OPG, CT, RMN sau PET. 

Dr. Mihail Radzichevici va discuta cu dvs. diagnosticul cel mai probabil și vă va recomanda investigațiile adecvate pentru a confirma diagnosticul și/sau a exclude cancerul.

Este important ca toți pacienții să știe că cancerul oral este rar în comparație cu numeroasele leziuni benigne (necanceroase) ale cavității bucale. Cu toate acestea, este necesară o trimitere promptă, deoarece dacă cancerul nu este detectat la timp, în câteva săptămâni, atunci rezultatele pacientului pot fi afectate în mod negativ.

UNDE VOI FI OPERAT?

În funcție de starea dumneavoastră și de circumstanțele personale, este posibil să aveți opțiunea de a efectua o biopsie în ziua consultului inițial. Aceasta va fi efectuată sub anestezie locală cu injecții pentru a amorți dinții, gingiile și structurile din apropiere, astfel încât să nu simțiți niciun disconfort. 

O mică mostră de țesut este prelevată și trimisă la laborator pentru examinare și analiză microscopică de către un patolog specialist. Dr. Mihail Radzichevici va avea rezultatele biopsiei în termen de o săptămână și vă va programa o întâlnire pentru a discuta rezultatele și orice alt tratament necesar.

Tratamentul definitiv al leziunilor canceroase și al leziunilor benigne mai mari se efectuează în spital, sub anestezie generală.

CUM ESTE RECUPERAREA DUPĂ PROCEDURA MEA?

După procedură, Dr. Mihail Radzichevici vă va oferi instrucțiuni specifice privind îngrijirea postoperatorie.  De asemenea, vi se va da orice rețetă pentru antibiotice, calmante pentru durere sau apă de gură. 

Veți primi un apel telefonic de urmărire din partea Dr. Mihail Radzichevici sau a personalului său a doua zi după operație. Dacă rămâneți în spital, Dr. Mihail Radzichevici va continua să vă consulte zilnic până la externare. 

Câteva considerații generale pentru perioada imediat după orice intervenție chirurgicală sunt:

  • Odihniți-vă la domiciliu după operație.
  • Nu conduceți vehicule, nu faceți exerciții fizice active și nu folosiți utilaje până când vi se recomandă.
  • Luați-vă câteva zile libere de la serviciu, școală sau alte îndatoriri, după cum vi se recomandă.
  • Nu beți băuturi alcoolice în timp ce luați analgezice sau antibiotice.
  • Nu fumați timp de cel puțin 5 zile după operație sau deloc, dacă este posibil.

Durerea poate fi minoră la unele persoane și mai mare la altele. Dr. Mihail Radzichevici vă va prescrie calmarea adecvată a durerii.

Umflarea apare aproape întotdeauna după operație și poate varia de la foarte mică la severă. Majoritatea umflăturilor durează patru până la cinci zile pentru a dispărea complet. Se recomandă împachetări cu gheață pentru a reduce umflarea și pentru a ușura durerea și disconfortul.

Gingiile pot supura ușor sânge timp de o zi după operație. Aplicați presiune pe zona de sângerare mușcând ușor, dar ferm, o bucată de tifon de bumbac. Presiunea ajută la oprirea sângerării și se va forma un cheag de sânge.

Se sugerează o dietă moale timp de o săptămână după operație. Dr. Mihail Radzichevici vă va oferi o listă cu alimentele recomandate.

O întâlnire de urmărire postoperatorie este programată, de obicei, la 2 săptămâni după procedură, cu excepția cazului în care vi se recomandă altfel.

Dr. Mihail Radzichevici vă va furniza, de asemenea, un număr de contact în caz de urgență, dacă aveți nelămuriri. Nu ezitați să îl contactați.

întrebări și răspunsuri frecvente despre patologia orală

Principalele intervenții medicale folosite în patologia orală includ medicația, chirurgia, endodontia, implanturile, aparatele ortodontice, terapiile stomatologice, terapiile laser și tratamentul cu radiații.

Cauzele patologiilor orale pot fi infecții, traumatisme, alimentație necorespunzătoare, boala parodontală, neoplasme orale, diabet zaharat și alte afecțiuni cronice.

Simptomele patologiilor orale pot include durere, sensibilitate, inflamație, sângerare, modificări ale culorii, modificări ale structurii etc.

Riscurile asociate cu intervențiile medicale în patologia orală includ infecții, sângerări, reacții alergice, dureri post-operatorii.

Factori care influențează riscul de patologie orală includ starea generala de sănătate, dieta, stilul de viață, factorii genetici, factorii de mediu, medicamentele și alcoolul.

Pentru a preveni patologiile orale, ar trebui să aveți o igienă orală corespunzătoare, să consumați alimente sănătoase, să evitați consumul de alcool și tutun, să vă verificați periodic dinții și să consultați medicul dentist la intervale regulate.

Mai multe informații despre patologie orală găsiți și aici sau puteți reveni pe prima pagină.

Au fost utile informațiile despre patologie orală?

Tipuri de operații

Chirurgie dentoalveolară

detalii
Indepartarea chirurgicala a maselelor de minte copy

Îndepărtarea maselelor de minte

detalii

Business Coach

detalii

Ce spun clienții noștri despre patologie orală

Sunt foarte norocoasă și mulțumită că am nimerit în așa mâini fermecate..
Din toată inima, vă spun un mare mulțumesc! Vă doresc să îmbunătățiți viața celor care apelează la dvs, să le aduceți lumină și speranță în sufletele lor. Să vă bucurați de o viață lungă și prosperă și să fiți mereu apreciați pentru tot ce faceți!
Mulțumesc frumos Dna Rusu-Radzichevici Natalia și Radzichevici Mihail.

Chicu Doina