Tratamentul sinuzitei odontogene

Sinuzita

Sinuzita maxilară odontogenă – rezultatul unor infecții dentare netratate la timp sau tratate incorect, infecții produse în zona sinsului maxilar. 

Tratamentul sinuzitei odontogene este adesea o combinație de metode conservatoare și chirurgicale. Metoda de tratament și volumul acesteia depind de factorul cauzal și de evoluția bolii. Tratamentul profilactic constă în tratarea la timp a tuturor afecțiunilor dento-parodontale ale premolarilor și molarilor superiori, extracțiile acestora se vor face cu tehnici minim invazive, plăgile post-extracționale vor trebui corect tratate.

Sinuzita odontogenă cauzată de parodontoza acută, tratamentul constă adesea în eliminarea factorului cauzal și prescrierea terapiei medicamentoase. Pentru a elimina cauza inflamației, se efectuează un tratament endodontic al canalelor radiculare a dintelui bolnav, urmat de obturarea acestuia.

În cazul în care coroana dintelui este foarte deteriorată, dintele este foarte slăbit sau pacientul refuză să salveze dintele stricat, în acest caz dintele este extras. Dacă la momentul adresării la  pacient deja este dezvoltat o formă purulentă de sinuzită, se efectuează o puncție a sinusului maxilar și se elimină  conținutul purulent, urmând instituirea unui tratament antiseptic și antibiotic specific.

Printre medicamentele prescrise în sinuzita nazală se numără: corticoterapie nazală locală (spray-uri nazale), coricosteroizi (injectabili sau orali), decongestionante locale, analgezice pentru diminuarea durerilor, antibiotice, imunoterapie, soluție salină. 

Sinuzita maxilara poate provoca numeroase neplaceri și poate evolua catre complicații severe și dificil de tratat. Însă, dacă aceasta afecțiune este diagnosticată la timp și tratată corespunzător, pacientul se poate bucura de o sănătate orală lipsită de griji.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *